Top

Blog

Хуманитарна трка во соработка со Црвениот крст на Република Македонија

Црвениот крст на Македонија, Црвениот крст на Скопје, со поддршка на компанијата “Трансмет” – Скопје, на 18 мај (среда) со почеток во 22 часот на брегот на реката Вардар (на Градскиот одморалиште / терен за одбојка) организираше хуманитарна трка во која учествуваа околу 150 ученици од основните и средните училишта од 19 училишта во Скопје, каде што се спроведува проектот за училишни клубови за едукација и превенција.

Целта на овој настан е да ги поттикне младите луѓе и да ги истакне нивните достигнувања во рамките на животната средина, каде што и победниците на основните и средните училишта за прво место се доделуваат награден викенд за двајца во одморалиштето Солферино во Струга.

На почетокот на активноста се обрати до студентите претставник од компанијата Трансмет, донатор на Проектот, како и претставници на Црвениот крст и училиштата вклучени во проектот.

“Денешната хуманитарна трка е дел од активностите на таа компанија која Трансмет заеднички организира во соработка со Црвениот крст во рамките на проектните училишни клубови за едукација и превенција. Трансмет како општествено одговорна компанија инвестира во младите, бидејќи во нив ги препознаваме поединците кои имаат Моќта да го направиме светот во кој живееме подобро место со промовирање на мирот и толеранцијата, а исто така и оние кои се стремат да создадат топла, инклузивна и здрава животна средина која промовира, поддржува и охрабрува вклучување на младите како глобални граѓани и лидери во локалните заедници каде што тие Живеат “, – рече претставникот од Трансмет.

Share